Aplicador i manipulador de productes fitosanitaris nivell qualificat
Programa, avaluació i acreditació
- Plagues, les malalties i les males herbes dels cultius. - Protecció contra organismes nocius.
- Productes fitosanitaris: Conceptes, classificació.
- Importància i contingut de les etiquetes i de les fitxes de dades de seguretat: classificació i etiquetatge, pictogrames, paraules d’advertiment, frases de risc o indicacions de perill, consells de prudència, símptomes d’intoxicació i recomanacions per a les persones usuàries. Casos pràctics.
- Riscos derivats de la utilització de productes fitosanitaris per al medi ambient. Mesures per reduir aquests riscos, incloent mesures d'emergència en cas de contaminacions accidentals.
- Bones pràctiques ambientals en relació amb la preservació dels recursos naturals, biodiversitat, flora i fauna. Protecció i mesures especials establertes en la Directiva marc de l'aigua (Directiva 2000/60/CE). Eliminació d'envasos buits. Casos pràctics.
- Productes fitosanitaris, tractament i mètodes d'aplicació. Equips de tractament. Revisió, manteniment i regulació dels equips.
- Perillositat dels productes fitosanitaris per a la salut de les persones: Riscos per a les persones consumidores per residus de productes fitosanitaris. Manera d'evitar-los i mesures d'emergència en cas de contaminacions accidentals.
- Concepte de seguretat alimentària. Riscos per a la població en general. Riscos per a les persones aplicadores: intoxicacions i altres efectes sobre la salut.
- Pràctiques de primers auxilis. Estructures de vigilància sanitària i disponibilitat d'accés per informar sobre qualsevol incident o sospita d'incident.
- Normatives de referència. Transport, emmagatzematge i comercializació de productes fitosanitaris.. Maneig i aplicació de productes fitosanitaris.
- Mesures per reduir els riscos sobre la salut: nivells d'exposició de la persona operari/ària. Possibles riscos derivats de fer mescles de productes. Mesures preventives i de protecció de la persona aplicadora. Equips de protecció individual (EPIs).
- Pràctiques d’identificació i utilització d’EPIs.
- Productes fitosanitaris: Conceptes, classificació.
- Importància i contingut de les etiquetes i de les fitxes de dades de seguretat: classificació i etiquetatge, pictogrames, paraules d’advertiment, frases de risc o indicacions de perill, consells de prudència, símptomes d’intoxicació i recomanacions per a les persones usuàries. Casos pràctics.
- Riscos derivats de la utilització de productes fitosanitaris per al medi ambient. Mesures per reduir aquests riscos, incloent mesures d'emergència en cas de contaminacions accidentals.
- Bones pràctiques ambientals en relació amb la preservació dels recursos naturals, biodiversitat, flora i fauna. Protecció i mesures especials establertes en la Directiva marc de l'aigua (Directiva 2000/60/CE). Eliminació d'envasos buits. Casos pràctics.
- Productes fitosanitaris, tractament i mètodes d'aplicació. Equips de tractament. Revisió, manteniment i regulació dels equips.
- Perillositat dels productes fitosanitaris per a la salut de les persones: Riscos per a les persones consumidores per residus de productes fitosanitaris. Manera d'evitar-los i mesures d'emergència en cas de contaminacions accidentals.
- Concepte de seguretat alimentària. Riscos per a la població en general. Riscos per a les persones aplicadores: intoxicacions i altres efectes sobre la salut.
- Pràctiques de primers auxilis. Estructures de vigilància sanitària i disponibilitat d'accés per informar sobre qualsevol incident o sospita d'incident.
- Normatives de referència. Transport, emmagatzematge i comercializació de productes fitosanitaris.. Maneig i aplicació de productes fitosanitaris.
- Mesures per reduir els riscos sobre la salut: nivells d'exposició de la persona operari/ària. Possibles riscos derivats de fer mescles de productes. Mesures preventives i de protecció de la persona aplicadora. Equips de protecció individual (EPIs).
- Pràctiques d’identificació i utilització d’EPIs.
Formar als participants com a personal especialitzat a nivell qualificat en manipulador i aplicador de productes fitosanitaris d'acord amb la normativa vigent.
El mètode docent consistirà en classes teòriques i pràctiques sobre els temes proposats. Tindrà una durada de 62 hores, (60 hores lectives i les 2 hores d’examen obligatori).Material per la teoria: llibre homologat de la Generalitat , i presentacions power point del professorat.Material per la pràctica : motxilles d'aplicació, diferents tipus de broquets; casos pràctics de càlcul de dosi.
Assistència
Proves d’aprenentatge
Superar la prova de coneixements obligatòria.
Certificat d’aprofitament
Destinataris
Col·lectiu professional | Àmbit funcional | Lloc de treball | Competència |
---|---|---|---|
Comandament operatiu | Més d'una àrea | Encarregat | Manteniment d'espais verds |
Oficis | Recursos humans, hisenda i serveis interns | Jardiner | Manteniment d'espais verds |